Google
 


Egyénileg utazóknak!
 

Korfu - Egyénileg utazóknakÉvről évre egyre többen vannak, akik úgy döntenek, hogy egyénileg szervezik és bonyolítják a nyaralásukat és nem valamilyen utazási irodán keresztül. Az ő számukra szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a kis összeállítással. Próbálunk minden olyan dolgot összefoglalni, amely jól jöhet egy ilyen út megtervezésekor.

 

Az egyéni utazás egyik legelterjedtebb módja, ha beülünk az autónkba és irány a világ. Azonban ez nem ennyire egyszerű! Mielőtt útnak indulnánk, rengeteg dolgot kell elintéznünk. A legfontosabb talán a szállás, hogy amikor megérkezünk, már készen várjon minket a szállásunk. Ezeket célszerű előre lefoglalnunk még itthonról! A legtöbb esetben telefonon mindent el tudunk intézni, bár egyre több helyen van lehetőségünk az internetes foglalásra is.

 

Korfui szállások között  I T T  kereshetünk!

 

Ha megvan a szállásunk, akkor jöhet az utiterv! Célszerű egy részletes Európa térképet vásárolnunk, lehetőleg a legújabb kiadást, mivel sok helyen építenek új utakat. Könnyebb dolgunk van azonban, ha rendelkezünk valamilyen GPS berendezéssel(műholdas navigációs berendezés), amely egyenesen Korfura navigál minket. Az útvonal tervezésénél vegyük figyelembe, hogy több országon is át kell utaznunk, és nem mindegyik tagja az Európai Uniónak! Amennyiben félúton szeretnénk megszállni valahol, akkor erre is célszerű még indulás elött gondolni! Az utazás közúton elég hosszú, ezért indulás elött érdemes átnézni vagy átnézetni az autónkat, illetve a megfelelő pótalkatrészek és kiegészítők meglétét is ellenőrizzük!

 

Fontos közlekedési tudnivalók Görögországban

 Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve. A magyar vezetői engedély Magyarországon rendszerbe állított gépjárművön kívül más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.
A gépjárműre kötött nemzetközi biztosítás („zöld kártya”) megléte alapvető feltétel.A bajba jutott autósoknak a görög autóklub – ELPA – nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 10400. Az ELPA külföldi társklubjai, köztük a Magyar Autóklub tagjai részére nem ingyenesen, hanem kedvezményesen nyújt országúti segélyszolgálatot. Az ELPA országúti segélyszolgálat ill. a max. 25 km-es távolságra történő járművontatás csak akkor ingyenes, ill. a költségek utólagos megtérítése akkor jár a magyar autósnak, ha rendelkezik érvényes „Exclusive Assistance Europe” biztosítással.Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:

  •  autópályán 120 km/h
  •  országúton 80 km/h
  •  lakott területen 50 km/h

A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A sebességkorlátozást súlyosan megsértőkkel szemben eljárás indítható. Ilyen esetben a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Az eljárás akár 30 napig is eltarthat. Az elkövetőt a hatóság – a szabálysértés nagyságától függően – akár személyi szabadságában is korlátozhatja.
Az alkoholos befolyásoltságot helyszíni teszttel, vagy szükség esetén kórházi vérvétellel ellenőrzik. A megengedett alkoholszint: 5 ezrelék.Gépjárművel kiutazó turisták figyelmét külön felhívjuk arra, hogy gépjárművüket műszaki meghibásodás esetén se hagyják az országban, mert a több mint fél évig Görögországban tartózkodó járműre a hatóságok igen magas összeget rónak ki.A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában gyakorlatilag állandó a csúcsforgalom. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. A külföldiekkel sem tesznek kivételt.

 Autózzunk!

 Görögország gyorsabb!


 Ezzel a szlogennel népszerűsítik a 670 km hosszú, egész Görögországot átívelő Egnatia nevű autópályát. Az utat 2009 őszén adták át a forgalomnak teljes hosszában, mely így a Thessaloniki-Korfu távolságot 9 óráról 3 és fél órára rövidítette le. Az út neve az időszámításunk előtti második században, rómaiak által épített Via Egnatia nevét viseli, mely 1120 km hosszúságával elért a mai Isztambulig. Ez óriási előnyt jelent Korfu számára, hiszen eddig nagy lélekerő kellett átszelni a hegyeket, a világ egyik legveszélyesebb szakadékos útján, a Katarán, igaz gyönyörű tájakkal. Most azonban Észak-Görögország lakói előtt megnyílt a lehetőség, hogy rövid idő alatt elérjék a közkedvelt üdülőhelyet, a smaragdzöld szigetet.

Nemcsak a görög vendégek jártak jól. A Budapest-Korfu útvonal megtétele az autópálya elkészülte előtt mintegy 30 órát vett igénybe. Nem is csoda, hogy a turisták inkább a repülős utakat választották. Most azonban igenis érdemes nekivágni autóval vagy autóbusszal.  Ha Budapestről indulunk, az M5-ös autópályán induljunk a szerb határ felé. Ne felejtsünk autópálya matricát venni. Kecskemét, Szeged, Röszke után következik a határátkelő. Idáig kb. 2 óra alatt lehet eljutni.  Szerbiában a Novi Sad, aztán a Belgrád táblát kell figyelni. Ezen az útszakaszon érdemes odafigyelni, mert gyakori a közúti ellenőrzés.

  Nem árt tudni, hogy nem minden benzinkútnál fogadják el az eurót, csak dinárral lehet fizetni például a MOL kutaknál (SIC!) és nincs pénzváltás. Belgrád után a Nis táblát kell követni, itt most van egy kis elterelés, de nem vészes. Nis után sajnos nem túl sokáig van autópálya, kicsit nehezebb szakasz, amíg eljutunk a Macedón határig. A lényeg, hogy Skopje felé menjünk.  Szerbiában is egyre több szakaszt átadnak a készülő autópályából, emiatt pedig egyre többet kell fizetni:

Subotica - Novi Sad    4,00EUR
Novi Sad – Beograd     3,00EUR
Beograd – Nis             8,00EUR
Nis – Leskovac           2,50EUR

Szerbiához képest Macedónián „pillanatok alatt” átjutunk, majdnem végig autópálya van, Skopje után pedig már Thessaloniki és Athén is ki van írva. A pályákon fizető kapuk vannak itt is. A tarifa 50 vagy 60 dinár, ezért 1 eurót szoktak elkérni, bár átváltva kevesebbre jön ki. Ha nem vigyázunk, simán 2 eurót is elkérnek. Érdemes előre bekészíteni a pénztárcába apró eurót, ha pontosan kiszámolva adjuk, akkor beérik 90 centtel is.

Veles, Negotino, majd a határ Gevlelija után következik.

A görög határ: Evzoni. Ahogy átlépünk a határon, a második benzinkút, az EKO mindig nyitva van, vagy az út egyik, vagy a másik oldalán. Itt mindenképpen tankoljuk tele autónkat, mert egyenlőre az Egnatián még nincs benzinkút. Ha pedig hétvégén utazunk, az sem garantált, hogy a környező falvakban találunk valahol nyitva egy kutat. Itt egy nyílegyenes út következik az autópályáig. Vigyázzunk, hogy ne kanyarodjunk el Thessaloniki felé, hanem az Athén táblát kövessük először. Majd egy idő után az is ki lesz írva hogy Veria (görögül úgy írják, hogy Veroia). Ez rávisz minket az Egnatia Odos-ra. Még egy gyors 2 eurós fizetés egy kapunál, aztán mint a csík Igoumenitsáig.

Sorban így jönnek a települések: Veria, Kozani, Grevena, Metsovo, Ioannina, Igoumenitsa. Budapesttől idáig 1350 km-t jöttünk, és ha szerencsénk volt, 14 óra alatt tettük meg az utat. Ez két sofőr esetén nem túl fárasztó. Érdemes kb. 4 óránként cserélni. Ahogy beérünk Igoumenitsába az út végén ne menjünk be az új kikötő területére egyenesen, hanem az úttal kanyarodjunk jobbra és a város központja felé haladva látni fogjuk a Korfu vagy Kerkyra feliratot. Ott kell balra kanyarodni. A parkolóba ahogy behajtunk, vannak pénztárak. Itt mindegyikre ki van írva, hogy melyik hajóra árul jegyet és az éppen hová tart, Lefkimibe vagy Korfu városba. Korfun ugyanis 2 kikötő van a kompok részére. Lefkimi a sziget déli részén található, ide a hajóút kb.1 óra, de sokkal ritkábban járnak a hajók, és csak a nyitott típusúak (aniktu tipu), ami azt jelenti, hogy kicsit erősebb szél esetén már nem tudnak elindulni.

Korfu városig, mely a sziget közepén található, a hajóút 2 óra. Ide nagyobb hajók is járnak (klisztu tipu), tehát kicsit zordabb szél esetén is megy. Az árak nem sokban különböznek, csak pár euró, bátran menjünk tehát a leghamarább induló hajóval, bármelyik kikötőbe tart.

(Azért nem árt mondani, hogy már máskor is utaztunk, ha bepróbálkoznak 50 eurós jegyárral.)

 Ja, igen, és ahogy beérünk Görögországba, ne feledjük az óráinkat 1 órával későbbre állítani, így biztosan jól nézzünk majd hulla fáradtan Igoumenitsában a hajóindulást.

 

Jó utat!

Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...