Google
 
Közlekedés

 A közlekedési kultúra a szigeten, csakúgy, mint a többi mediterrán országban is, kissé szokatlannak tűnhet számunkra! A görögök igen hevesen vezetik járműveiket, így elég gyakran teremtenek veszélyes helyzeteket maguk körül. Mindezek ellenére a szigeten elég ritkák a balesetek! A legtöbb balesetet a turisták okozzák, akik nem a kellő óvatossággal indulnak forgalomba egy idegen helyen. A szigeten rengetegen járnak motorral és robogókkal, főleg a nyári szezonban. Mindezek ellenére nyugodtan részt vehetünk a közlekedésben, csak a megszokottnál jobban figyeljünk oda a körülöttünk lévőkre és a közlekedésre. Érdemes fokozottan figyelni az előttünk haladókra, hiszen a görögök ritkán használnak index-et kanyarodáskor és a piros lámpa tilalmát sem veszik annyira szigorúan, mint itthon!

 

      

A szigeten menetrend szerinti autóbusz járatokkal közlekedhetünk. Ezekből két fajta van: a KÉK buszok és a ZÖLD buszok. A kék buszok a helyi járatok, amelyek Korfuvárosban és a város vonzáskörzetében közlekednek és a városközpontban lévő San Rocco téren van a végállomásuk. A zöld buszok a távolsági járatok, melyek a sziget távolabbi pontjait kötik össze a fővárossal. A zöld buszok pályaudvara az új erőd mellett található, közel a kikötőhöz. Néhány sajátosságot érdemes megemlíteni a buszközlekedésről. A járatok általában túlzsúfoltak és sokszor állni kell végig. Mediterrán térségről lévén szó, a menetrend nem szentírás, így +/- 20-30 perc eltérés a menetrendhez képest, teljesen normális dolog! A buszokat még a megállókban is szokás leinteni, határozott mozdulatokkal, különben könnyen előfordulhat, hogy nem áll meg. A jegyet minden esetben az autóbuszon kell megvenni, vagy a sofőrnél, vagy a kalauznál, ha van a buszon.

 

          

Ha nem szeretnénk a buszon nyomorogni, vagy esetleg már nem jár, akkor lehetőségünk van taxit hívni. A taxik a szigeten mindenhol egyformák, sötétkék vagy ezüst színűek. Rengeteg van belőlük, így biztos, hogy nem kell sokat várnunk rá! Korfun a taxi nagyon DRÁGA! Érdemes a sofőrrel előre megállapodni a viteldíjban, nehogy később meglepetés érjen minket. A sofőrök általában kedve, segítőkész emberek hírében álnak. Majdnem minden településen van taxiállomás, de bárhol le lehet inteni a taxikat, ha üresek, akkor biztos megállnak.

 

    

Talán a legrugalmasabb, legkényelmesebb és legolcsóbb megoldás, ha autót vagy robogót bérelünk néhány napra, amivel egyénileg lehet eljutni úti célunkhoz. Néhány jó tanács az egyéni „akciókhoz”! Ha szeretnénk autót, vagy motort bérelni, akkor mindenképpen érdemes a telepített idegenvezető által ajánlott helyeken megtenni, ugyanis ezekért általában az irodák felelősséget vállalnak, illetve segítenek az ügyintézésben is! További hasznos tanácsokat és leírásokat az Autóbérlés fejezetben olvashatunk ITT.

 


 

 Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...