Google
 
Albánia

 

Különleges élmény vár azokra, akik részt vesznek az albán partokat érintő kiránduláson.   Útjuk során kb. 1 óras hajókázás után érik el Albánia legdélebbi és az első világháború előtt Görögországhoz tartozó városát, Agii Sarandat.

A város lakosainak száma 25.000 fő,ebből 65% albán es 35% görög nemzetisegű. Az ország fővárosától,Tiranától 300 km-re délnyugatra helyezkedik el. A város nevét a régmúlt időkben a monostorában élő 40 szentről kapta, görög elnevezése magyarul 40 Szentet jelent.

Megérkezesük után lehetőségük nyílik egy fakultativ kirándulásra mely során ellátogathatnak Butrint-ba ahol a 2000 éves múlttal rendelkező római kori város régészeti ásatások után feltárt épületeit, szobrait tekinthetik meg. A város felé menet elhaladnak Agii Saranda epülőben lévő városrészei mellett, ahol új hotelekkel, éttermekkel csalogatják a túristákat, egyelőre főleg az albán népet, majd egy hegyoldalon haladva pazar kilátás tárul a szemük elé a Butrint tava, mely 3 km hosszú és a tengerrel egy csatorna köti össze. A helyiek a tóban főleg kagylótermesztéssel foglalkoznak, ezt jelzik a benne található fémrácsok.

  Kb. 45 perces buszozás után érik el Butrintot. A békés, csöndes tájon a romok közt haladva egy régmúlt kúltúra tárul a szemünk elé. Először láthatnak egy római kori s a 11. században feltárt templomot s rögtön mellette egy régi színházat is, mely még mindíg különböző események, fesztiválok színhelye, pl. itt rendezték meg a 2000-es Miss Albania szépségversenyt is. A két epület sorsa egybefonódik, ugyanis a templom bevételeiből epítették fel annak idején a színházat.

  Tovább haladva egy még jelentősebb a bizánci korból fennmaradt épület es egy hatalmas templom körvonalai bontakoznak ki. Itt érdemes megfigyelni a padlót borító mozaikot, mely a “Paradicsomot” valamint a kulturális és az oktatási fejlettséget jelképezi. Ezután a régi városfal romjai mellett haladnak, melynek az időszámításunk előtt mértani pontossággal készített több tonnás darabjait rabszolgák epítették. Pár lépés után a városfalba épített 2 kaput csodálhatják meg. Az első úgynevezett “folyó-kapu” egy szűk lépcsősorban végződik. A betolakodók ellen a helyiek a magasból ledobott kövekkel védekeztek. A második kapu, az “Oroszlán” kapu a rajta lévő oroszlánról kapta nevét. Rajta áthaladva a bal oldalon láthatják a nimfák kútját, mely 6-7 méter mély. Ezután egy emelkedő végére érve találják magát az erődöt, melyből csodálatos kilátás nyílik a környékre, s egy kisebb háromszög alakú erőd körvonalai is kivehetők.

Butrint után egy kb. 45 perces buszozás után érnek el egy étteremhez ,ahol elfogyaszthatják svédasztalos ebédjüket. A busz kb. délután 5 órára ér vissza Agii Sarandába, ahol szabadidő áll rendelkezésre, majd ezután visszatérnek Korfu szigetere.

 

     

 Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...