Google
 
Néhány recept

 Húsvéti leves - Magiritsa

Hozzávalók:


1 bárány mája, tüdeje és szíve, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 6 ek. rizs, 1 csokor kapor, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, só, bors

Elkészítés:

Magirica - Húsvéti LevesA májat, tüdőt és a szívet jól megmossuk, másfél liter vízben felfőzzük, a habját leszedjük, a vizet citrommal és sóval ízesítjük, és lefedve 30 percig főzzük. Ezután a belsőségeket kivesszük és feldaraboljuk. A vajban megpároljuk a karikákra vágott hagymát, hozzáadjuk az összevágott belsőséget, a kaprot, fűszerezzük borssal és néhány percig együtt pároljuk. Felengedjük a lével, hozzáadjuk a rizst és addig főzzük, míg meg nem puhul. Közben elkészítjük a citromos mártást: a tojások sárgáját kikeverjük a citrom levével, és ráöntjük a forró levest. (Ezt a mártást szinte minden levesbe belekeverik tálalás előtt.)


Görög halikramártás - taramosalata

Hozzávalók:

20 dkg halikra, 2 közepes nagyságú burgonya,1 dl olívaolaj, citromlé

Elkészítés:

Taramo salátaA főtt, tört burgonyát, a reszelt hagymát, a halikrát és az olívaolajat mixerrel elkeverjük, ízlés szerint citromlével ízesítjük. Előételként pirítóssal és sós keksszel kínáljuk.

 

 


 

 


Padlizsánpástétom - melitzanosalata

Hozzávalók:

2 nagy padlizsán, 4 gerezd hámozott fokhagyma, 1/2 dl olívaolaj, 1 citrom leve, 1/2 teáskanál cukor, só, bors, olívabogyó, petrezselyem

Elkészítés:

Padlizsánpástétom - melitzanosalata190 C fokos sütőben a megmosott, szárazra törölt, villával beszurkált padlizsánokat egy alaposan kikent sütőlapon kb. egy órán át sütjük. Miután bőrük megfonnyadt, és húsuk megpuhult, kivesszük őket a sütőből, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A padlizsánok húsát az olajjal, fokhagymával, citromlével, cukorral, ízlés szerint sóval és borssal összeturmixoljuk. A keveréket tálba öntjük, a tetejét megszórjuk felaprított olívabogyóval és apróra vágott petrezselyemmel.

 



Spenótrétes - spanakopita

Hozzávalók:

1 kg spenót, 1/2 dl olívaolaj, 1 csokor finomra vágott újhagyma,
12 dkg morzsolt zsíros sajt, 10 dkg gomolyatúró, 3 ek. reszelt kefalotiri vagy parmezán sajt, 2 ek. vágott petrezselyem, 1 teáskanál vágott kapor, 4 tojás, 25 dkg phyllo vagy rétestészta, olívaolaj, só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

Spenótrétes - spanakopitaA megmosott, megszárított spenótot apróra tépkedjük és gőz fölött, lefedve kb. 10 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük és hűlni hagyjuk. Az olívaolajban megpároljuk az újhagymát, hozzáadjuk a spenóthoz a sajtokkal, zölfűszerekkel és felvert tojásokkal együtt, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy közepes méretű kikent tepsit béleljünk ki 5, külön-külön olívaolajjal megkent tésztalappal, és öntsük rá a spenótos tölteléket. Fedjük be a maradék tésztalappal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük 45 percen keresztül. Előételként tálaljuk.


Sajtos rétes - tyropita

Hozzávalók:

45 dkg feta sajt, 45 dkg phyllo tészta, 10 dkg kefalograviera sajt (parmezánnal helyettesíthető), 1 1/2 dl tej, 4 tojás, kapor vagy menta, bors

Elkészítés:

Sajtos rétes - tyropitaTörjük össze a feta sajtot egy villával, adjuk hozzá a reszelt kefalograviérát, a tejet, az apróra vágott kaprot vagy mentát, a felvert tojásokat és a borsot, és alaposan dolgozzuk össze a tölteléket. Egy nagy méretű tepsit béleljük ki a külön-külön olívaolajjal megkent lapok felével, és öntsük rá a keveréket. Fedjük be a maradék tésztalapokkal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük egy órán keresztül. Előételként tálaljuk.


Töltött szőlőlevél - dolmadakia

Hozzávalók:

50 dkg hagyma, 10 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 2 dl olaj, 5 dkg píniamag (fenyőmag), só, bors, citrom, szőlőlevél

Elkészítés:

Töltött szőlőlevél - dolmadakiaA hagymát 1 dl olívaolajban megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, öntünk rá egy pohár vizet, beletesszük a mazsolát, a durvára vágott píniát, a fűszereket, és 5 percig főzzük. Blansírozzuk a szőlőleveleket (3 percre forrásban levő vízbe tesszük). Minden szőlőlevélre egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk, és összecsavarjuk. Alacsony peremű lábosba egymás mellé tesszük a megtöltött szőlőleveleket, meglocsoljuk a citrom levével, ráöntjük a maradék olívaolajat és egy pohár vizet. Egy tányért teszünk a tetejére nehezéknek, hogy a szőlőlevelek ne nyíljanak szét, és kis lángon egy órát főzzük. Az edényben hagyjuk kihűlni, és hidegen, joghurttal kínáljuk.


Töltött paradicsom - gemista

Hozzávalók:


6 közepes paradicsom, 6 közepes paprika, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma,
2 dl olívaolaj, petrezselyem, zsemlemorzsa, 3 dl paradicsomlé, só, bors

Elkészítés:

Töltött paradicsom - gemistaVágjuk le a paprikák és a paradicsomok tetejét, vágjuk ki a belsejét, amit törjünk össze és keverjük hozzá a főtt rizst, az apróra vágott hagymát és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük hozzá az olívaolaj felét. Töltsük meg a paradicsomokat és paprikákat az összekevert töltelékkel, fedjük le a levágott tetőkkel és tegyük egy tepsibe vagy serpenyőbe. Öntsük rá a paradicsomlevet, szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük le a maradék olívaolajjal és süssük közepes lángon 1 1/2 órán át.


Korfui párolt borjúszelet - sofrito

Hozzávalók:

1 kg borjúbélszín vagy lapocka felszeletelve, olívaolaj a sütéshez,
5 fokhagymagerezd, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, liszt, 2 dl víz

Elkészítés:

Korfui párolt borjúszelet - sofritoA besózott hússzeleteket lisztbe forgatjuk és forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a citrom levét és a vizet. Fedő alatt kis lángon pároljuk, míg a hús megpuhul, a lé pedig besűrűsödik. Burgonyapürével tálaljuk.

 

 


Sült tintahal - kalamari

Hozzávalók:

1 kg apró tintahal, kevés liszt, olívaolaj a sütéshez, só, citrom

Elkészítés:

Sült tintahal - kalamariMossuk meg a tintahalat, szárítsuk meg és forgassuk lisztbe. Forró olajban süssük pirosra és ropogósra. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és citromkarikákkal tálaljuk előételként

 

 

 


Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifado

 

Hozzávalók:

1 kg borjúlapocka, 1 hagyma, 1 1/2 dl száraz vörösbor, 1 1/2 dl olívaolaj, 4 érett paradicsom, 1 ek. paradicsompüré, 1 babérlevél, só, 1 kg gyöngyhagyma

Elkészítés:

Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifadoPirítsuk meg a borjúlapockát az olívaolajban, adjuk hozzá a hagymát, és mikor üvegesre pirult, öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, egy kevés vízben feloldott paradicsompürét, a fűszereket és 1/2 dl forró vizet. Fedjük le és lassú tűzön pároljuk 1 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát (a nagyobbakat vágjuk félbe), és főzzük még egy órát. Tipp: Ízesíthetjük még fokhagymával és rozmaringgal.


 



 


Rakott padlizsán - Mussaka 

 

Hozzávalók:


4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 ek. aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 ek. napraforgómag, 5 dkg ribizli, 10 dkg feta sajt A szószhoz: 10 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 4 dl tej,
5 tojás + 1 sárgája, 30 dkg kefalotiri vagy feta sajt, só, bors


Elkészítés:

MussakaA padlizsánokat hosszában vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk fél órán át, majd lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben 10-15 percig pirítjuk olajban a padlizsáncsíkokat, majd kiszedjük és papírtörölközővel leitatjuk. A rizst megmossuk és megfőzzük, leszűrjük, és összekeverjük a hámozott, feldarabolt paradicsommal, finomra vágott hagymával, petrezselyemmel, olívaolajjal, fokhagymával, sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a leve elpárolog (kb. 10 perc). Levesszük a tűzről, belekeverjük a napraforgómagot, ribizlit és a sajtot, majd félretesszük. A szósz elkészítéséhez a vajat megolvasztjuk, apránként belekeverjük a lisztet, hogy sima masszát kapjunk. Fokozatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet, vigyázva, hogy ne csomósodjon be, és lassan felforraljuk, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, beletesszük a tojásokat, a sajtot, sózzuk, borsozzuk. A sült padlizsán felét egy tepsi aljára terítjük, egyenletesen elosztjuk rajta a rizses keveréket, majd befedjük a maradék padlizsánnal. Tetejére öntjük a sűrű sajtszószt, majd sütőben 35-40 percig sütjük


Fahéjas- mandulás sütemény - baklava

 

Hozzávalók:


másfél adag phyllo, 50 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. cukor, 20dkg vaj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg Szirup: 45 dkg cukor, 4dl víz, 1 citrom leve

Elkészítés:

Hat, olvasztott vajjal külön-külön megkent phyllolapot teszünk egymásra. A darált mandulát összekeverjük a morzsával, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel és felét a tésztára szórjuk. Ráteszünk két megkent lapot, a töltelék másik felét, végül hat megkent tésztalappal lefedjük. Meglocsoljuk fél pohár vízzel és kis lángon kb. egy órát sütjük. Még melegen ráöntjük a forró szirupot, és csak 3-4 óra múlva fogyasztjuk.


Görög fánk - loukumades

Hozzávalók:

4 dkg vaj, 1 1/2 dl víz, fél teáskanál só, 2 ek. cukor, fél teáskanál narancshéj, 12 dkg liszt, 3 tojás, olívaolaj a sütéshez Szirup: 20 dkg cukor, 3 dl víz, 1 ek. citromlé, fahéj

Elkészítés:

Keverjük össze a vajat, a vizet, sót, cukrot, narancshéjat és forraljuk fel. Keverjük simára a liszttel, melegítsük állandóan keveregetve, míg a tészta el nem válik az edény falától. Vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kiszaggatot fánkokat bő olajban süsük meg, gyakran forgatva. Szedjük itatóspapírra, majd tegyük tálra. A sziruphoz forraljuk össze a cukrot a vízzel és a citromlével, kb. 10 percig. Az elkészült szirupot öntsük a fánkokra, hintsük meg fahéjjal és melegen tálaljuk.


Pita kenyér

Hozzávalók:

3 ek. száraz élesztő, 1 teáskanál porcukor, 3 1/2 dl meleg víz, 1 kg  kenyérliszt, 2 teáskanál só,  6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyérhez szükséges mennyiség)

Elkészítés:

Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére és beleöntjük az élesztős keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlő részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütőlemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk. A sütőt előmelegítjük 240 C fokra, 3-5 percre a sütőbe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középső sütőrácsra helyezzük őket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk.


Tzatziki Saláta

A Tzatziki akkor az igazi, ha a villánkat felemeljük, aztán megfordítjuk, és nem folyik le róla az ízletes saláta.

Hozzávalók:

- 50dkg joghurt
(teljes értékű zsíros joghurt)
- 1 darab uborka
- 3 gerezd fokhagyma
- pár szem olajbogyó
- 3/4 csésze(teás) oliva olaj
- só, bors

Meghámozzuk az uborkát és lereszeljük (vastag lyukú reszelőn). Kinyomjuk a levét, vagy egy szűrőben hagyjuk hogy magától lecsurogjon. A foghagymát átpréseljük egy fokhagymazúzón. A joghurtot egy edénybe tesszük, hozzáadjuk az uborkát, a fokhagymát, sót, borsot és az olajat. Szép lassan elkeverjük.

 

 

 

 


 



Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...