Google
 
Reptéri változások

 

Új, szigorúbb utasbiztonsági szabályok lépnek életbe a Budapest Airport-nál 2006. november 6-án, hétfőn. Az új intézkedések az Európai Unió szabályzatával összhangban azt a célt szolgálják, hogy megvédjék az utasokat a folyadék-alapú robbanószerek fenyegetésétől.

Az új szabályok az EU, Norvégia, Izland és Svájc valamennyi repülőterére kötelezően érvényesek és vonatkoznak minden utasra, akik az EU valamely repülőteréről utaznak bármely célállomásra.

Az új biztonsági intézkedések korlátozzák a repülőterek ellenőrzési pontjain átvihető folyadékok, krémek és zselék mennyiségét.

Korlátozások folyadékokra, krémekre és zselékre
Az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépek fedélzetére.

• A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók
• A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni. Az utasoknak maguknak kell biztosítaniuk a folyadékok szállítására alkalmas műanyag zacskót! Műanyag zacskót a reptéri Relay üzletekben lehet vásárolni. Relay üzlet a repülőtér minhárom indulási csarnokban található.
• A folyadékokat tartalmazó zacskót fel kell mutatni a biztonsági ellenőrzésen az átvizsgáló személynek

100 ml fölött, minden folyadékot elkobzunk és megsemmisítünk!

Kivételek
A kézitáskában az utasok felvihetik a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a biztonsági átvizsgáláson ezek eredét és használatuk szükségességét igazolni kell.

Vásárlás a reptereken
A biztonsági átvizsgálás után, az utasok nagy többsége ugyanúgy vásárolhat, mint eddig. Az ellenőrzési pontokon túl, az utasok továbbra is bármilyen folyadékot (italt, parfümöt, stb) vásárolhatnak a repülőtéri boltokban. Az EU majdnem mindegyik reptéren történő átszállás esetén a vásárolt folyadékokat az utas magával is viheti, de csak azzal a feltétellel, hogy a boltban speciálisan lezárt zacskót nem nyitja ki az átszálló reptér utasbiztonsági átvilágítása előtt.

Ugyanakkor az EU néhány repülőterén átszálló utasok nem vihetnek tovább magukkal folyadékot, még olyat sem, amit a reptéri boltokban vásároltak. Részletes információkért kérjük utasainkat, forduljanak a reptéri boltok személyzetéhez.

A nem EU-s országok repülőtereinek tax free üzleteiben vásárolt termékeket a Budapesten vagy más EU országban átszálló utasok csak abban az esetben vihetik fel a repülőgépek fedélzetére, amennyiben az az EU előírásoknak megfelel: kizárólag lezárt, kinyitatlan és számlával ellátott zacskóban. Ellenkező esetben vásárolt termékeket a biztonsági ellenőrzésen elveszik.

További biztonsági intézkedések
Az utasoknak le kell venniük kabátjukat, zakójukat, blézerüket az utasbiztonsági átvizsgálásnál. A ruhadarabokat külön kell átvilágítani.

Valamennyi laptop-ot és nagyobb elektronikai készüléket ki kell venni a kézipoggyászból, és külön kell átvilágítani az utasbiztonsági ellenőrzés során.

Ötletek, jó tanácsok
Utasainknak azt tanácsoljuk, hogy minden folyadékot a feladott poggyászba csomagoljanak. Ezzel időt lehet spórolni és a kellemetlenségek is megelőzhetők.

Lehetőség szerint a járat indulása előtt két és fél órával érkezzenek meg Ferihegyre.

A gyors és zökkenőmentes utasbiztonsági ellenőrzés érdekében, kérjük, kövesse az előírásokat.

Utasaink biztonsága a legfontosabb számunkra – köszönjük együttműködését, türelmét.


Folyadékok:
Aeroszolos és golyós dezodorok
Csokoládé krémek
Krémek
Italok
Habok
Kenhető sajtok
Zselék
Folyékony ajakrúzsok
Folyadékos maszkok
Folyékony állapotú keverékek
Testápolók
Olajak
Paszták
Mogyoróvaj
Parfümök
Spray-k,
Levesek
Szörpök, szirupok
Víz
Joghurt
És minden egyéb hasonló.

 

Forrás: Budapest Airport Zrt.

http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=1324

 

 Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...